sobota 30. júla 2016

Dúška materina (+ recept na vynikajúci sirup)

Jedna z vecí, ktorá sa mi neodmysliteľne spája s letom sú bylinky. Leto je obdobie, keď spolu s mojimi blízkymi trávime čas na záhrade či v lese, obdobie relaxu a obdobie zberu bylín.
Možno to znie neuveriteľne, ale bylinky často fungujú lepšie ako lieky. Dokážu človeka naplniť energiou a pomôcť mu pri zdravotných problémoch.
Jednou z mojich najobľúbenejších bylín je dúška materina (Thymus serpyllum). Možno z nej uvariť vynikajúci, aromatický čaj.


Dúška materina má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Pomáha pri ťažkostiach s trávením, hlavne pri nadúvaní a pri problémoch s nervovou sústavou. Čaj z dúšky materinej sa odporúča piť proti nespavosti, migrénam, taktiež potláča stres a nervozitu. Bylina má hojivé účinky, pôsobí proti kŕčom a zápalom.

Rastlinu možno využiť mnohými spôsobmi. My doma najčastejšie pripravujeme čaj z dúšky materinej, osladený domácim medom, ale výborné sú aj tinktúry, masti, oleje, sirupy, či obklady.





Ja vám tu nechám recept na výborný sirup z dúšky materinej, ktorý používam už niekoľko rokov a nedám naň dopustiť.

Sirup z materinej dúšky

  • kvety dúšky materinej
  • kryštálový cukor

Postup je veľmi jednoduchý. Do päťlitrovej fľaše na zaváranie postupne sypeme kvety dúšky materinej, na ktoré sypeme cukor. Pritom kvety zvlhčujeme a stláčame až kým fľaša nie je plná. Fľašu je potrebné nechať na slnku zhruba tri týždne. Po troch týždňoch sa môže sirup scediť a uschovať na chladnom a tmavom mieste.

Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára