štvrtok 15. septembra 2016

Čaj z alchemilky

Alchemilka (česky: kontryhel) patrí medzi moje obľúbené bylinky. Má mnoho rozličných názvov, tým najzaujímavejším je husia nôžka alebo plášť Panny Márie.
Alchemilku zvyčajne po vysušení pridávam do mojej špeciálnej bylinnej zmesi, ale čaj z nej taktiež nemá chybu. Je zaručeným všeliekom na všetky gynekologické problémy, no vyvarovať by sa jej mali ženy počas prvých mesiacov gravidity. Čaj je len jednou z alternatív ako bylinku využiť, okrem toho sa zvykne používať na obklady, zápary, či maceráty. Bylina má vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok.



Okrem iného alchemilka hojí aj vonkajšie rany spôsobené porezaním, či bodnutím, pomáha pri anémii, nespavosti, únave končatín a svalovej slabosti. Svoje uplatnenie však nachádza aj v ústnych vodách a kloktadlách, keďže zastavuje krvácanie ďasien. Z kozmetického hľadiska pôsobí priaznivo proti akné.



Čaj




Recept na prípravu čaju je veľmi jednoduchý. Niekoľko hrstí či už sušenej alebo čerstvej alchemilky zalejeme primeraným množstvom prevarenej vody a necháme lúhovať približne 10 minút. Pri vyššie spomínaných problémoch sa odporúča piť tento čaj trikrát denne.

Na zdravie!







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára